Sunnuntaina oli tarkoitus suunnata Charlottenlundin kirpparille tekemään löytöjä mutta sade sekoitti suunnitelmia ja vaihdoimme kohteeksi Raadvad taiteilija verstaiden avoimien ovien päivät.
Raadvad on vanha teollisuuskeskittymä Mølleåen joen rannalla aivan tässä lähellä. Paikka sijaitsee hyvin kätkettynä keskellä kuninkaallisia metsästysmaita, Ermitage parkenissä Jægersborg Dyrehavenissa. Tänne ihan noin vaan eksy. Joen varrelle perustettiin 18 luvun puolessa välissä Raadvaddams Fabrikker nimeä kantava kuuluisa tanskalainen veitsi- ja keittiötarvike yritys, joka tänä päivänä tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Raadvad ja on osa Fiskars yhtiötä. Tanskalainen kultaseppä Georg Jensen on myös asunut alueella lapsena. Itse Raadvad tehtaat ovat muuttaneet muualle ja tänä päivänä alueella olevissa 19. rakennuksessa pitävät majaa Rakennusten restaurointikeskus sekä lukuisat yksityiset käsityötaitelijat, joille ympäristöministeriö on tilat vuokrannut. Alueella on myös hieman asutusta, pääasiassa taiteilijoita hekin.
Raadvad Kro ravintola avattiin paikalle 1861 houkuttelemaan huonosti menestyvälle tehdasalueelle asiakkaita ja pian niitä alkoi saapua sankoin joukoin. Sekaan eksyi viereisiltä metsästymailta myös muutama kuninkaallinen nauttimaan krouvin antimista.
Me kiertelimme tutustumassa taiteilijoihin ja heidän töihin. Teki niin mieli aloittaa joku taidekurssi ja ruveta tekemään luovia taideteoksia. Eräs keramiikkataiteilija osasi kertoa, että alueella on myös suomalaisia sukujuuria oleva puutarhahuonekalu valmistaja, jonka huonekalut maalataan perinteitä kunnioittaen pellavaöljypohjaisella maalilla. Artistiin emme valitettavasti tällä reissulla törmännyt.
Ilman autoakin pääsee kätevästi käymään jos junaan viitsii ottaa pyörät mukaan. Juna kannattaa ottaa Klampenborgin asemalle ja siitä jatkaa pyörän selässä upean Dyrehaven läpi.
Tässä keltaisessa talossa oli seinässä kyltti joka kertoi, että tanskalainen kultaseppä Georg Jensen oli asunut talossa lapsena.
Leave A Reply